Završio prvi Game Dev Career Day


Posljednji ovogodišnji Game Dev Career Day, održan ove subote, prošao je iznad naših očekivanja. U prostorima centra HUB 385 već je od jutra bilo zanimljivo i živahno, a okupilo se dvjestotinjak zainteresiranih za industriju video igara, dok je putem live streaminga ovaj događaj pratilo još oko sto pedeset ljudi.

Okupljenima se najprije obratio Lovro Nola, direktor Machina Academy, te je dao presjek vrijednosti indutrije video igara i nekoliko uvodnih riječi o samom događaju. Posjetitelji su imali prilike postavljati pitanja vezana uz gaming industriju, a najviše ih je zanimalo kako konkretno doći do posla, te kolike su prosječne plaće u toj industriji. Također, prisutnima je ovo bila odlična prilika za razgovor ‘face to face’ s predstavnicima različitih hrvatskih studija za izradu video igara.

Tijekom dana održana su razna predavanja, diskusije i prezentacije, pa je Josip Mihić iz Little Green Men Gamesa, te predavač na tečaju digitalnog crtanja u Machina Academy, pričao o načinu izrade grafike i grafičkih elemenata u video igrama.

Što znači biti community manager za neki game dev studio, slikovito je objasnio Josip Barišić iz Gamepiresa, dok je Ivan Jakubi ispričao svoje iskustvo izrade video igre, te ‘njezinog ubijanja’ odnosno odustajanja od iste. Posebni interes izazvao je Boris Mikić iz Cateia Gamesa koji je svojim savjetima iznenadio, ne samo početnike, već i iskusnije programere, a jedna od njegovih bitnijih izjava je bila  da "Unreal Engine Blueprint sustav je revolucija u vizualnom programiranju!"

Na panelu su svi okupljeni, ali i oni koji su pratili live stream, mogli postaviti pitanja ili komentirati predavanje. Prisutne je tako zanimalo kome se mogu obratiti ako imaju ideju za video igruu ili koji programski jezik je najbolje naučiti, do toga može li netko tko ima godine iskustva u klasičnom programiranju prijeći u razvoj videoigara.

Na kraju događaja, najavljen je novi Game Dev Career Day, a možete ga očekivati krajem ožujka sljedeće godine u prostorima centra HUB385.

Ukoliko ove godine niste uspjeli doći na Game Dev Career Day, više o cijelom događaju možete pročitati u tekstu ‘Game Dev Career Day: Kako do posla u industriji videoigara u Hrvatskoj?’.