Zašto volimo raditi video igre?

I kako izgleda industrija video igara u Hrvatskoj?


“Reality is broken. Game designers can fix it.” - Jane McGonigal, Game designer

Ovaj blog je uvod u blogove ˝Kako do prvog posla unutar industrije video igara˝, a cilj istog je informirati sve zainteresirane o industriji video igara u Hrvatskoj te karijerama u istoj. 
Započeti ćemo nekim generalnim pitanjima - kakvo je stanje u industriji općenito, objasniti potrebu za video igrama, kako izgleda proces izrade video igara te spomenuti domaće game dev studije kako bismo podigli svijest o domaćoj game dev industriji, njenoj veličini i rezultatima.

Veličina domaće i svjetske industrije video igara

Industrija video igara prošla je kroz značajne promjene od ranih dana Magnavox Odysseye – prve komercijalne konzole za domaću upotrebu.
Danas, game developeri pokrivaju 5 sektora videoigara: arkadne igre, koje su i dalje najpopularnije u Japanu, igre za PC, konzole, handheld (npr Nintendo Switch) te mobilne igre.

Hrvatska industrija video igara ostvaruje više od 20 milijuna kuna prihoda, a po riječima Ante Vrdelje, člana naše najstarije i najpoznatije game dev tvrtke Croteam, te tajnka neprofitne udruge Croatian Game Developers Association (CGDA) u posljednjih pet godina prosječni godišnji rast prihoda domaćih tvrtki za razvoj računalnih igara bio 55,5 posto, profit im raste po stopi od 69,1, uz to izvoze 87 posto proizvoda, a primjetan je i rast zapošljavanja od 31,2 posto.


 Predstavnici hrvatske industrije video igara, ICT sektora te obrazovnih institucija su na konferenciji posvećenoj video igrama održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori identificirali su sporost proizvodnje kadra te nedostatak visoko specijaliziranih i visoko obrazovanih stručnjaka kao glavni problem koji usporavaju daljnju ekspanzije industrije koja na svjetskoj razini vrijedi više od 100 milijardi dolara – više od filmske i glazbene zajedno, prenio je Jutarnji.hr

Jačanje tehnologije te širenje upotrebe elektronskih uređaja u svakidašnjem životu, neminovno su doveli do jačanja ove industrije koja danas postiže zavidne rezultate, a kako se čini, rastu se ne nazire kraj. Pozitivna budućnost videoigara se očituje i kroz e-sports natjecanja koja prati preko 70 milijuna entuzijasta diljem svijeta, a u novije vrijeme se uvelike vode rasprave treba li se E-sports uvesti kao nova natjecateljska disciplina na Olimpijskim igrama.

The Verge je prije nešto manje od mjesec dana objavio kako će e-sport biti službeno uključen u Azijske igre 2022. u Hangzhou u Kini. 
Iako ovo natjecanje najvjerojatnije neće nositi tako bogate novčane nagrade kao ostala profesionalna e-sports natjecanja, ova vijest je dobar pokazatelj da javnost prepoznaje vrijednost e-sporta te da bi uskoro mogao biti prepoznat kao i tradicionalni sportovi.
Za sada nije potvrđeno u kojim točno igrama će se kandidati natjecati (izuzev FIFE 2017) već samo da će se raditi o popularnim MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) i RTA (Real Time Attack) poput League of Legends i StarCraft II.

Zašto se igramo?

Popularnosti video igara pridonosi osnovna ljudska potreba za zabavom i druženjem. Osim što omogućuje interaktivnu zabavu (za razliku od knjige, filma ili predstave), istraživanja pokazuju kako djeca koja igraju videoigre bolje i brže razvijaju strateški način razmišljanja, motoriku i osjećaj za rad u timu.

Nažalost, kao i bilo koji drugi medij, video igre imaju i tamniju stranu. Uz pretjerano konzumiranje mogu izazvati ovisnost, a po nekim istraživanjima psihologa, igre pune nasilja u određenoj mjeri desentiziraju djecu pri čemu im nasilje postaje ˝prihvatljivije˝. Naravno, kao i filmovi, video igre dolaze s upozorenjima za koje uzraste su adekvatne, te one s previše seksualnosti i agresije često imaju zabranu prodavanja i prikazivanja maloljetnicima. Nažalost, zbog velike dostupnosti video igara putem internet platformi poput Steama, ali i učestalog ilegalnog skidanja igara preko Torrenta, ova ograničenja su često zanemarena.

Videoigre igraju ljudi svih uzrasta i spolova, a najčešće navedeni razlozi igranja su zabava, druženje i učenje, te rješavanje stresa. Osim statistika rasta, popularnosti videoigara svjedoče i brojne zajednice na društvenim mrežama, putem kojih profesionalni igrači dijele svoja iskustva, savjete te recenzije videoigara.


Industrija video igara ozbiljno shvaća svoje projekte

Razvoj videoigara se dijeli na nekoliko različitih faza. U pred-produkcijskoj fazi radi se koncept i dizajn u kojem sudjeluju game dizajneri, pisci te koncept artisti. Nadalje, u produkcijskoj fazi dolazi do implementacije sadržaja koji čine videoigru, a rade ga artisti, programeri te tehnički menadžeri. U post-produkcijskoj fazi, radi se beta testing, marketing i prodaja koji zaokružuju projekt.

Čini se kako, kada se govori o industriji video igara, vlada pogrešno mišljenje kako u izradi sudjeluju većinom programeri.
Međutim, video igre su zahtjevni projekti čija izrada podrazumijeva audio producente i skladatelje, crtače, dizajnere, modelere, pisce, game producente te odjele za marketing i prodaju koji se brinu za uspješnu distribuciju projekta.

Štoviše, mogli bismo reći da je proces izrade videoigara isključivo timski posao jer je u današnjem vremenu teško zamisliti renesansnog čovjeka koji je svojim znanjem i vremenom sposoban samostalno realizirati projekte ovakve prirode. 

Kako izgleda industrija videoigara u Hrvatskoj

Hrvatska industrija video igara raste iz godine u godinu te danas broji mnoge game dev studije poput Little Green Men GamesLion game LionIronwarda te Tanais Gamesa. Jedan od najstarijih i najvećih hrvatskih gamedev studija je Croteam, osnovan 1993. godine koji od tada svojim igrama Serious Sam i Talos Principle osvaja svjetsko tržište te naklonost igrača i kritičara. Osim po svojim igrama, Croteam je poznat i po originalnom kodu kojim štiti svoje igre od piratiziranja zbog kojeg se našao na listi top 10 Game developera s najinovativnijim (i najzabavnijim) načinom zaštite svojih igara.

Djevojčica, nestali brat i ekscentrični plišani medo. Ukoliko ovoj jednadžbi pridružimo noir atmosferu, dobivamo priču koju zna ispričati samo Exordium Games. Bear with me je njihova 2D horor point and click avantura s kojom su osvojili nagradu za najbolju indie video igru na Reboot Infogameru 2014., a trenutno osvaja naklonost igrača svojom drugom epizodom. Uz Bear with me, Exordium nas je zabavio i s Agendom te Zero reflexom, a nestrpljivi igrači diljem svijeta nestrpljivo očekuju nove igre, za koje ne sumnjamo da će nas oduševiti.

Nanobit je game dev studio koji je tržište osvojio mobilnim igrama, a čini se kako developeri Nanobita nemaju namjeru stati s novim osvajanjima. Osim što su nas zarazili igrama poput Superstar Life, Fashion City, Hollywood story i Knight Raiders, Nanobit se bavi i izradom aplikacija koje nam svakodnevno olakšavaju život poput: Tap and Track, Fast Food Calories, Shoping To-Do i Muscle Gainer. Ambicije i uspjeh Nanobita prepoznat je i od strane Financial Timesa koji je svrstao Nanobit među najbrže rastuće tvrtke u Europi.

Ukoliko imate strast prema kuhanju, misterijama ili taktiziranju, sigurno ste čuli za Cateia Games koji danas broji više od 50 zaposlenih, a s rastom ne planiraju stati. Njihove igre poput Mary Le Chef, Kaptain Brawe, Where Angels Cry te brojne druge, igraju se diljem svijeta te su prevedene na više od 15 stranih jezika

Ako ste pak više fan brzih automobila i divljih zatvorenika, Gamepires ima igre i za vas! Uz popularni Gas Guzzlers uskoro izlazi i njihova nova igra SCUM.

Zašto volimo raditi igre?

Mogućnosti koje nudi industrija video igara nije potrebno naročito naglašavati jer rezultati, statistike i oduševljeni igrači govore sami za sebe. Iako se oko video igara još uvijek pojavljuju aktualna kontroverzna pitanja poput utjecaja istih na psihološki i socijalni razvoj igrača, možemo li ih smatrati novom umjetnosti ili ne, bitno je znati prepoznati potencijal koja nam ova industrija nudi.

Industrija video igara sintezom tehnologije i umjetnosti omogućuje zabavu, druženje, učenje, razvoj različitih vještina i radna mjesta.

Ukoliko želiš otkriti kojim koracima doći najbrže do posla u industriji videoigara, čitaj nas i u sljedećem blogu gdje ćemo se pozabaviti pitanjem gdje se i kako u Hrvatskoj mogu naučiti raditi video igre, kako izgleda dobar portfelj, gdje se uopće informirati o poslovima i slično! 

Do sljedećeg čitanja!

Sastavila: Sanja Dorić