Što je concept art i njegova uloga u razvoju videoigara

Smisao crtanja nije u onome što vidi slikar vidi, već u onome što može omogućiti drugima da vide. Edgar Degas


Što je to concept art i gdje se koristi?

Concept art se odnosi na inicijalni dizajn i vizualni razvoj projekata bez obzira na prirodu istih.
Concept art je ishodišna točka animiranih filmova, modnog dizajna, video igara, stripova, marketinga, arhitekture, dizajna interijera i eksterijera te brojnih drugih zanimanja. 

Iako se concept art često miješa s ilustracijama te ih je ponekad vizualno teško razlikovati, postoji značajna razlika u namjeni. Smisao concept arta je reprezentacija ideje - koncepta prije nego dođe do razvoja finaliziranog detaljnog proizvoda, scene ili lika. Ishodišna točka su obično grube skice objekta, scene ili lika koje se zatim nadopunjuju odabirom palete boja te ponešto detaljiziraju nakon nekoliko revizija.
Zamislite samo da potrošite sate i sate na detaljan model lika za igru koji nimalo ne odgovara cjelokupnoj viziji projekta, te da je isto napravio vaš kolega/ica koji su dizajnirali objekte i okoliš? Kako bi se izbjegle ovakve situacije bitno je odrediti i uskladiti vizualan smjer razvoja.

No, kako izgleda posao concept artista? Koje su potrebne vještine? Koje su mogućnosti zaposlenja? 

Funkcija concept arta u industriji videoigara

Posao concept artista u industriji videoigara ima izrazito značajnu ulogu već na samom početku razvoja projekta.

Nakon što se uokviri priča, tema i likovi, concept artisti rade grube skice koje šalju projektnom menadžeru na odobrenje ili se održava timski sastanak sačinjen od pisca, game dizajnera, producent i glavnog artista. Ukoliko oni smatraju da su radovi zadovoljavajući, skice se dalje šalju ilustratorima i 3D modelerima kako bi se dalje razvijala vizualna prezentacija projekta.

Iako se na prvi pogled čini kako concept artisti nemaju puno prostora za kreativnu slobodu jer su njihovi radovi vizualna prezentacija tuđih ideja, jedna od vještina potrebna za uspješno obavljanje ovog posla je kreativnost, vizualizacija te prilagodiljivost. 

Artisti moraju biti sposobni razumjeti priču i viziju igre, kako bi koristeći svoja znanja, vještine i iskustvo što vjerodostojnije prikazali svijet onako kako su ga zamislili pisci i game dizajneri.
Bez vizije i skica concept artista, teret vizualizacije snosili bi ilustratori i modeleri što bi vrlo vjerojatno rezultiralo kreiranjem likova, objekata i okoline koji se razlikuju stilom, oblikom, koloritetom te drugim grafičkim sastavnicama. Concept artist, iako ne daje dovršeni materijal koji se implementira u igru, daje grafičke temelje igre bez kojih ostali članovi tima ne bi mogli realizirati ideje u smislenu cjelinu.

concept art vs finalni dizajn za Machinarium - Amanita Design 

Specijalizacije concept artista unutar industrije videoigara

Unutar industrije videoigara, postoji nekoliko smjerova u kojima se možeš specijalizirati kao concept artist: dizajn likova, objekata ili okoline. Kada govorimo o specijalizaciji bilo koje vrste, bitno je znati prepoznati i sinkronizirati svoje talente s vlastitim preferencama, kako bi se maksimalno ispunio u poslu koji radiš.

Dizajn likova

Ukoliko uživaš u kreaciji likova, jedan od smjerova u kojem se možeš razviti kao concept artist je dizajn likova. Posao se sastoji od kreacije likova prema smjernicama pisaca i game dizajnera. Kao dizajner likova, moraš razmišljati o generalnom izgledu lika, anatomiji, stilu odijevanja te općenito o detaljima koji lika izdvajaju od drugih ili ga čine prepoznatljivim.

Dizajn objekata

Ne ide ti ljudska anatomija, ali ipak imaš dobar osjećaj za detalje? Voliš raditi skice oružja, vozila i ostalih objekata koje su iskoristivi u videoigrama? U tom slučaju, jedan od idealnih smjerova u kojem se možeš pronaći kao concept artist je kreacija objekata. Bez oružja, vozila i ostalih predmeta, likovi u videoigrama bi bili besposleni, a gameplay odoljiv. U sklopu priče, objekti u videoigrama su iznimno bitni jer govore puno o svijetu u kojem se radnja odvija, direktno utječu na gameplay, indirektno nose priču, a ukoliko zapnu za oko igračima postaju zaštitni znak po kojem je neka videoigra prepoznatljiva.

Dizajn okoline

Ukoliko te privlači priroda i dizajn novih svjetova, svoje vještine možeš razvijati kao dizajner okoliša. Kreacija novih svjetova je iznimno zahtjevan posao jer podrazumijeva razvijen osjećaj za širu sliku i razmišljanje izvan okvira ustaljenih normi. Kao concept artist čiji je zadatak osmisliti dizajn eksterijera i interijera, najviše ćeš vremena provesti u razgovorima s piscima i game dizajnerima te ćeš po njihovim smjernicama i vlastitoj viziji, konkretizirati ideje.

Dizajnirati okolinu u videoigrama nije bezazlen posao. Osim vještine crtanja, postoji širok spektar znanja koje je potrebno primijeniti prilikom dizajniranja, a koja ovise od projekta do projekta. Primjerice, može ti se dogoditi situacija u kojoj ćeš dobiti zadatak skicirati grad. Iz praktičnih razloga, potrebno je upoznati se s infrastrukturom gradova kako bi se likovi mogli smisleno kretati unutar svijeta, a gameplay imao smisla.

Zaposlenje

U prošlosti, umjetnost se percipirala kao financijski besperspektivno područje, a brojni umjetnici čijim se djelima divimo i danas, nisu lako preživljavali od svog zanata. 

Čak i ako se odlučiš specijalizirati za samo jedan smjer ili stil, ukoliko želiš povećati šanse za posao nužno je u portfelju pokazati i određenu širinu i adaptabilnost.

Ukoliko, recimo, najviše radiš fantasy crteže dobro je prikazati i koji crtež u znanstveno-fantastičnom stilu. 

Svakako koristi originalne ideje no pokušaj i replicirati neki postojeći dizajn - ovo će potencijalnim klijentima pokazati da se možeš i znaš prilagoditi svijetu ili dizajnu koji već postoji.

Srećom, današnja tehnologija nam je omogućila lakšu edukaciju, bolju povezanost i mogućnost poslovanja na globalnoj razini. U današnje vrijeme, concept art je vještina koju se isplati savladati jer se koristi u brojnim profesijama i zanimanjima poput arhitekture, dizajna interijera i eksterijera, u modnoj i filmskoj industriji, marketingu i prodaji te brojnim drugima.

Uz stalno zaposlenje, concept artisti nerijetko djeluju i kao freelanceri te si na taj način osiguravaju networking, stječu dodatna znanja i iskustva koja nisu nužno vezana za njihovo primarno zanimanje.

Slika vrijedi tisuću riječi…

Vizualan dojam je jedan od najvažnijih segmenata videoigara koji igrači izuzetno cijene. Uz gameplay, priču i glazbu, grafika je jedna od najvažnijih sastavnica videoigara na koju igrači obraćaju naročito veliku pozornost, što je razumljivo s obzirom na vrijeme provedeno igrajući i gledajući videoigre.

Iako ga ne možemo vidjeti u videoigrama, utjecaj i uloga koju concept art ima tijekom razvojnog procesa je izuzetno bitan, a concept artisti čine iznimno vrijedne članove tima bez kojih ne bismo imali dosljednost, kontinuitet i estetski zadovoljavajuću igru.

Ukoliko te zanima concept art ili smatraš da raspolažeš vještinama potrebnim za ovu vrstu posla, ovom prilikom te pozivamo da se prihvatiš izazova te se, ukoliko do sada nisi, konačno ostvariš u onome što voliš raditi. Naš tečaj digitalnog crtanja počinje 07. lipnja a detalje o tečaju možeš pročitati ovdje! :)