Mitovi i činjenice o Unity game engineu


Zašto naučiti Unity?

Odabir game enginea, ali i jezika jedna je od glavnih početnih nedoumica mladih entuzijasta koji žele graditi svoje vještine za izradu video igara.

O ovoj temi smo ponešto već pričali u blogu Razlika između Unity 3D i Unreal Enginea te smo naveli neke od prednosti i ˝mana˝, a zaključak je donekle jednostavan; odabir game enginea uvelike ovisi o tome što u njemu planirate raditi.

U većini slučajeva Unity 3D je izvrstan odabir za početnike koji će možda krenuti s izradom 2D i mobilnih igara. Osim samog učenja game enginea, uz vodstvo mentora savladati ćete i osnove game i level dizajna. Unreal Engine je odličan ukoliko planirate odmah raditi 3D igre te želite slobodu korištenja vizualnog skriptiranja i prebacivanje na C++, dok je učenje programskog jezika C++ svakako preporučeno ukoliko ne želite ograničenja i bitna vam je dobra optimizacija resursa.

Upravo zbog svoje popularnosti kod indie timova, često nam dolaze upiti da li je ta popularnost Unitya opravdana, kao i pitanja o mitovima koji kruže.

Unity 3D služi samo za izradu video igara

Ovo je mit. Naravno, kao što mu i naziv kaže, Unity 3D je prvenstveno game engine što znači da je napravljen za izradu igara, no toliko je fleksibilan (kao i Unreal Engine) da se često koristi i u drugim industrijama a kreativci stalno nalaze nove načine primjene.

Od arhitekture, medicine, do raznih zabavnih performansa poput koncerata, light show upravljanja do inžinjeringa, kada savladate i razumijete alate Unitya, mogućnosti su raznolike.

Za primjer, pogledajte 3RD PLANET, platformu koja pokazuje najpopularnije turističke destinaciju u svakoj zemlji. Još jedan zanimljiv primjer je Valedo, medicinski uređaj senzor pokreta namijenjen terapeutskim vježbama protiv bolova uz igru. Na samoj stranici Unitya možete vidjeti prikaz non-game projekata napravljenih u Unityu.

S Unityem se rade samo male ili mobilne igre

Ovo je također mit. Ovaj dojam možda stvara činjenica da je veliki broj manjih igara napravljen u Unityu, no upravo zbog toga što je Unity jako indie-friendly sa velikim communityem i asset storeom. Unity kao game engine je jako moćan i ne ograničava vas na male igre, te ukoliko baš želite mogli bi ste u njemu napraviti klon World of Warcrafta. Jedan od dobrih primjera velike igre napravljene u Unity game engineu je Cities SyklinesKerbal Space Program, igru koju čak i NASA koristi .

Unity je slabiji od Unreal Enginea

Ovo je mit. Kao što smo spomenuli iznad, ovo je mit koji je nastao zbog toga što se Unity Technologies, tvrtka koja stoji iza Unity game engine, fokusirala na promociju korištenja engine za izradu mobilnih i indie igara, te pristupačnost i jednostavnost učenja (u Unityu se radi u C# za razliku od Unreal Engine u kojem se radi u C++). Na GDC-u su pokazali demo real time rendera koji pokazuje što se sve može napraviti s novim updateom Unity 5.3.4.

Ne treba ti znanje programiranja da bi savladao Unity

Ovo je činjenica. Naravno, daleko jednostavnije i brže ćete ga savladati ukoliko već imate nekog iskustva, ali kompletnu igru možete napraviti i bez znanja programiranja. Jedna od najpopularnijih ekstenzija je upravo Playmaker koji ti omogućava da igru napraviš uz pomoć vizualnog skriptiranja i Konačnog automata (matematički model koji se sastoji od konačnog broja stanja, prijelaza između tih stanja, i akcija koje obavlja). Ipak, ukoliko se planiraš zaposliti u industriji video igara svakako preporučamo savladavanje C# i C++, no za prvi projekt i učenje game enginea nije nužno.

Unity je jednostavniji za početnike

Ovo je činjenica. No razlozi za to su donekle individualni. Nekim početnicima lakše je raditi u Unreal Engineu zbog njegovog Blueprint sustava vizualnog skriptiranja po principu drag & drop gotovih naredbi. Ipak, ukoliko se planirate razvijati u industriji video igara, a ne se ovime baviti samo hobistički (ili recimo za arhitektonske vizualizacije), prije ili kasnije ćete morati savladati programiranje. Unity koristi C# koji je daleko jednostavniji za savladavanje nego C++ koji se koristi u Unreal Engineu. Također, u Unityu je prilagodba za različite platforme i mobitele daleko jednostavnija i cijeli development je puno brži.

Nakon što smo ˝razbili˝neke mitove o Unityu, koje su zapravo njegove prednosti?

  • Veliki community i asset store koji će ti pomoći resursima i savjetima u izradi igre
  • Dobro dokumentiran API
  • Stabilan rast korisnika i redoviti update
  • Naučiti ćeš dosta o dobrim praksama u programiranju
  • Ima odlične feature poput UI editora, sprite editora, audio editora
  • Buildovi su optimizirani i mali ali skalabilni
  • Možeš početi s 2D ili mobilnim igrama za vježbu te se prebaciti na izradu kompleksnijih 3D igara

Neke od domaćih igara napravljene upravo u Unityu možete vidjeti na stranicama zagrebačkog studija Exordium Games.

Za sve koji žele savadati ovaj moćan engine Unity nudi mnoštvo tutoriala. Ukoliko ipak preferiraš učenje s mentorom upravo iz Exordium Gamesa, koji vam je uvijek na raspolaganju kako odgovore ne bi morali tražiti na raznim forumima, saznaj više o našem Unity tečaju.

Ukoliko želiš još dodatnih informacija, kontaktiraj nas na mail machina@machina.hr i dogovori razgovor u kojem ćemo zajedno porazgovarati što i gdje možeš kasnije raditi sa stečenim znanjem!