Kako započeti s karijerom pisca za video igre?

U ovom blogu saznajte kako izgraditi vještinu pisanja i kako je prezentirati kroz portfelj!


U prošlom blogu  ˝Priprema i izrada portfelja za industriju video igara˝ pokušali smo ukratko objasniti svrhu portfelja te osnovne elemente i strukturu portfelja po zanimanjima. Ukoliko vas zanima što vaš portfelj okvirno treba sadržavati ukoliko se bavite programiranjem, crtanjem, 3D modeliranjem ili audio produkcijom te gdje i kako ga izraditi, svakako provjerite prethodni blog!

Sadržaj portfelja za pisce smo objasnili kroz najosnovnije elemente, no obećali smo tome posvetiti zaseban blog zbog opširnosti teme. Kroz vrijeme ćemo detaljnije obraditi i ostala zanimanja spomenuta u prošlom blogu, kao i ona ˝manje poznata˝ poput UX i UI dizajnera (user experience i user interface), user acquisition specijalista i level dizajnera. S obzirom da dobivamo dosta pitanja o poziciji pisaca u industriji video igara, te kako započeti s pisanjem za interaktivan medij, odlučili smo krenuti od upravo te teme; "Pisci u industriji video igara – kako započeti s karijerom pisca za interaktivan medij?"

Put do izgradnje osobnog afiniteta, hobija ili interesa u posao kojim ćete zarađivati za život ponekad se čini kao pustinja s udaljenom fatamorganom. Kroz dine pijeska povremeno naiđe slučajan polaznik na vašem putu koji vas usmjeri prema još udaljenijim dinama govoreći kako je to pravi put do vašeg cilja. Iako taj put, tehnički gledano, nikada ne završava (ili bar do mirovine), brine vas besciljno lutanje pustinjom u obećanju fatamorgane?

Srećom, izrada portfelja ipak nije toliko dramatična, iako nije nužno lagana, pogotovo kada tek krećete sa osnovama neke vještine.

Iako video igre još istražuju puni potencijal pričanja priča na interaktivan način, ta doza interaktivnosti koju imamo daleko je veća od klasičnih medija gdje nam se informacija i priča prezentiraju, te je mi pasivno upijamo. Video igre (ili barem neke od njih) od nas zahtijevaju da aktivno sudjelujemo u radnji i samoj priči.

Priča dakako već postoji, no ona nam nije ispričana već je ˝proživljavamo˝ kroz svog avatara u igri, s kojim se, ukoliko se radi o dobroj priči u koju se udubimo, počnemo poistovjećivati.

Pa kako onda krenuti s izgradnjom vještine kreativnog pisanja?

Kao i za većinu ostalih zanimanja koja smo spomenuli 3 stvari su ključne: usmjeravanje, vježba i feedback na radove.
Internet je pun besplatnih materijala, a ukoliko ipak želite nešto s malo više strukture, Udemy nudi šestosatni tečaj o pisanju interaktivnih priča za igre i druge formate.

Svakako preporučamo i da se okušate u pisanju putem inklewritera, jednostavnog softvera pomoću kojeg možete pisati dok igrate (write as you play). Ovaj softver omogućuje vam da priču rasčlanjujete te nudite izbor unutar pripovijedanja, prati koji putevi priče su dovršeni, a koje dijelove priče još trebate napisati. Pomoću njega možete dobro izvježbati stvaranje narativa za vizualne novele poput poznate 80 Days.

Ukoliko vam još nije jasno zašto će vam inklewriter pomoći da krenete razvijati vještinu pisanja za interaktivan medij, svakako pogledajte video.

Inklewriter će se koristiti i na našem  tečaju kreativnog pisanja za koji upravo razvijamo novi i duži nastavni program kako bi naši polaznici uz same vježbe pisanja prošli i kroz osnove game dizajna. Ukoliko vas zanimaju novosti koje uvodimo u edukaciju, ili želite redovito primati obavjesti o novim blogovima, svakako se pretplatite na naš newsletter!

Za što sve može biti angažiran pisac u industriji video igara?

Game design dokument (GDD)

Razvojni proces igre počinje s GDD, dokumentom koji predstavlja nacrt igre: žanr, temeljni dizajn igre, tržišnu demografiju, mehanike igre, raspored razvoja i tako dalje. Pisci mogu biti uključeni u pripremu GDD-a kako bi se dopustio unos narativa u najranijoj mogućoj točci.

Dizajn narativa / priče

Taj je element podijeljen na narativni razvoj (priča u igri, razvoj priče i likova, karakterizacija itd.) i tehnički doprinos tome kako će se prenijeti ova pripovijest u igri (npr. upotrebljavat će se cut-scene, interaktivni dijalog ili neke druge tehnike). Pisac (s odgovarajućim vještinama) trebao bi biti uključen u oba elementa ovog procesa.

Dizajn igre

Neki game dev studiji pitat će pisca da pomogne s elementima gameplay dizajna. To se posebno odnosi na "razinu" dizajna gdje se može tražiti od pisca da pomaže u osmišljavanju izazova i sustava nagrađivanja igrača.

Dizajn misija

To jednostavno može biti zadatak koji pisac dovršava kao dio svog cjelokupnog rada, ali kada je igra velika, dodatni se pisci često koriste za izradu i ocrtavanje misija ili zadataka u igri. Pisci nekad dodaju pripovijest na postojeću razinu (level u igri), ili pružaju narativni obris iz kojeg se onda stvaraju leveli.

Dizajn cutscena

To su "filmski" elementi igara. Tijekom tih dijelova igrač nema kontrolu ili je kontrola ograničenu. Neki su pisci samo zaposleni da pišu dijalog u tim segmentima igre.

Dijalog u igri

Ovo je dijalog koji se javlja u interaktivnom dijelu igre. Pokreću ga akcije igrača - hodanje u blizini nekoga, ispitivanje, potreba za više streljiva i slično. To obično čini veliki postotak dijaloga igre i može se protezati na više desetaka tisuća riječi (ovisno o žanru igre).

Kako izgraditi portfelj za interaktivan medij?

U startu ćemo napomenuti, izgraditi portfelj kao pisac u industriji video igara (pogotovo u Hrvatskoj, gdje je industrija još relativno mala, iako brzo rastuća) nije lak posao. 

Vještinu i portfelj najbrže ćete izraditi ukoliko pokrenete vlastiti projekt, ili se pridružite postojećem indie timu te ponudite pomoć pri pisanju određenih elemenata priče. Na ovaj način elementi vašeg portfelja neće biti ˝fiktivni˝ te ćete steći dragocjeno iskustvo koje će vam uvelike pomoći i ukoliko posao želite tražiti u inozemstvu.

Osnove vještine i stavke portfelja spomenuli smo u prošlom blogu, no sada ćemo ih malo detaljnije pojasniti:

Osnovni tekstovi: Pripremite nekoliko tekstova koji će pokazati vještinu kreiranja vjerodostojnih likova, događaja i dijaloga, kao i sami dizajn svijeta.
Iako ovo na prvu možda zvuči jednostavno, možda će vam trebati više vježbe no što mislite kako bi ste osmislili i napisali uvjerljive dijaloge te razradili karakter likova u skladu s njihovom pričom i ulogom u igri.

Razumijevanje video igre kao medija: Pokažite razumijevanje raznih žanrova igara te način na koji priču možete iskomunicirati mehanikama igre te kako priču i atmosferu pretočiti u okruženje (takozvani ˝enviromental storytelling˝).
Razmislite kroz kakav tip igre biste svoju priču ispričali. Ukoliko se radi o igri, kao što je 80 Days, priču ćete daleko laše ispričati kroz sami tekst.
No što je ostalim tipovima igara? Ukoliko ne želite da se igra pretvori u seriju cut-scena u kojima je priča ispričana, morati ćete razraditi donekle kraće dijaloge i monologe, te priču pretočiti u radnju koju će igrač izvršiti kroz razne misije.

Dobar primjer igre koja se gotovo pretvorila u film s kojim gledatelj donekle interaktira je Beyond: Two souls

Prilagodba: Biti pisac za video igre nije isto što i biti novelist ili scenarist. Prilagodba formata je jako bitna, jer kao što ni igrač neće vašu priču samo pročitati (ili pogledati kao da se radi o filmu), već će je igrati i ˝živjeti˝, ni potencijalni poslodavac ne želi i nema vremena pročitati vašu priču od 200 stranica sa svim opisima. Vježbajte kako iz veće priče ˝izvući˝ ono bitno, poneki monolog i dijalog koji odgovaraju karakteru likova te ih jasno prikazuju, opis okruženja u kojem se nalaze te zašto su tamo i slično. Inklewriter će vam ovdje uvelike pomoći da svoju priču prezentirate na jasan način, a poslodavcu (ili klijentu) pomoći da vašu priču lakše ˝smjesti˝u mehanike igre

Istraživanje je bitno. Vježba bez usmjerenja lako vas može odvesti na krivi put i potrošiti vam sate i sate besciljnih pokušaja. Naravno, svaka vježba će vam dobro doći, no naučite iskoristiti sve dostupne resurse. U samo 30 sekundi googlanja pronašli smo dobar PDF primjer građenja misija na primjeru World of Warcrafta koji uključuje primjere kako raspisati misije, kako napraviti sažetak priče koji je doveo do te misije te koja je njena svrha, koji non player likovi su uključeni i ostalo. Na stranici IGDA (Internacional Game Developers Association) možete pronaći još korisnih materijala.

Vježba, vježba, vježba...i komentari, najviše će vam pomoći. Izaberite tip igre za koji bi ste voljeli pisati, neovisno da li se radi o point-and-click avanturi, first person shooteru ili open world multiplayeru. Idealno bi, dakako, bilo da krenete u izradu igre (ukoliko imate prijatelje koji također žele ˝izbrusiti˝ svoje vještine programiranja i modeliranja ili crtanja) s obzirom da ćete na ovaj način najbolje izvježbati pričanje priče kroz mehanike. Priča namijenjena za kratku mobilnu igru jednostavnih mehanika najvjerojatnije neće imati previše detaljno razrađene likove i njihovu povijest, za razliku od igara poput Last of us, Life is strange, Bioshock i sličnih. Dakako, i ovdje postoje iznimke te je ponovno ključ u razumijevanju o kakvoj igri se radi. Ukoliko se radi o point and clik avanturi poput Batman - The Telltale Series ili Samorost 3, igraču će priča biti ispričana kroz rješavanje zagonetki, borbu s neprijateljem kojeg moramo pobijediti kako bi spriječili neki nemili događaj, istraživanje svijeta i nalaženje artefakata koji nam daju nagovještaje (kao u Horizon: Zero Dawn) ili kroz dugi niz misija kao u Skyrimu ili World of Warcraftu.

I za kraj...

Kreativno pisanje je vještina koja zahtjeva individualnost, strast i znanje. Najčešće podrazumijeva pisanje van normi profesionalnog novinarstva, akademskih članaka i eseja ili tehničke forme literature. Nerijetko je identificirano s naglaskom na narativ, kreaciju i razvoj likova te korištenje stilskih figura koje obogaćuju opise novih svjetova. U akademskom obrazovanju, kreativno pisanje se uči odvojeno od književnosti, a najefikasniji način svladavanja ove vještine se ostvaruje putem grupnih ili individualnih radionica. Ukoliko vas zanima ova vještina, najvažnije je da počnete i ne odustajete. Igrajte razne žanrove i obraćajte pozornost na to kako su u tim igrama ispričane priče, što je dobro a što loše i iskoristite svaki mogući resurs koji vam je na raspolaganju!

Ukoliko smatraš da si upravo ti jedan od budućih talenata među kreativnim piscima, a samostalan put do karijere ti se i dalje čini trnovitim, ovom prilikom te pozivamo da kreiraš priču i podijeliš je s nama!

Barem u pričama, ni nebo nije granica, a najbolja priča koju će odabrati naš stručni tim pod vodstvom Siniše Bahuna, scenarista i game dizajnera osvaja punu stipendiju u vrijednosti 5.800,00 kn za naš tečaj kreativnog pisanja koji počinje 30.listopada! Svoje priče možete slati na machina@machina.hr sa naznakom ˝Pričom do stipendije˝ najkasnije do 01. listopada, a 15.listopada objaviti ćemo dobitnika stipendije javno na našoj Facebook stranici te obavijestiti putem e-maila.  :)