Kreativno pisanje

Savladaj game dizajn i kreativno pisanje za interaktivne medije!


Zašto kreativno pisanje?

Od filma, novinarstva, video igara do prodaje i marketinga, kreativno pisanje (i pisanje za interaktivne medije) pronašlo je svoje mjesto u mnogim industrijama. 

Danas mnoge tvrtke svoje zaposlenike šalju na dodatne edukacije, radionice i usavršavanja kreativnog pisanja upravo kako bi svoje proizvode i usluge predstavili na inovativan i originalan način. 

Kreativno pisanje nije isto što i copywriting. Za razliku od copywritinga, kreativno pisanje fokusira se na stvaranje vjerodostojnih likova, priča i dijaloga, neovisno da li je vaš medij film, knjiga, igra ili reklamno - promotivni video.

Više o primjeni kreativnog pisanja u raznim industrijama pročitajte u našem blogu "Kreativno pisanje za interaktivne medije"a ukoliko vas zanima pozicija pisaca u industriji video igara te kako krenuti s razvojem vještine i karijere svakako pročitajte i blog ˝Kako započeti s karijerom pisca za video igre˝ .

Tečaj kreativnog pisanja namijenjen je svima koji žele:

 • Razviti vještine pisanja za interaktivne medije
 • Razviti kreativnost te ovladati kreiranjem uvjerljivih likova, priča i dijaloga
 • Savladati osnove game dizajna- vještine uklapanja priče u kompleksno interaktivno dijelo ili video igru
 • Pristupiti industriji video igara neovisno o prethodnom iskustvu
 • Praktičan rad i savjete prilagođene svakom individualnom polazniku
 • Učiti i razvijati se pod vodstvom profesionalnog filmskog i televizijskog scenarista te game dizajnerom i pokretačem indie studija Pixel Cabaret - Sinišom Bahunom!

Što game dizajn ima s kreativnim pisanjem?

Iako video igre još istražuju puni potencijal pričanja priča na interaktivan način, i ta doza interaktivnosti koju imamo daleko je veća od klasičnih medija gdje nam se informacija i priča prezentiraju, te je mi pasivno upijamo. Video igre (ili barem neke od njih) od nas zahtijevaju da aktivno sudjelujemo u radnji i samoj priči.

Osmisliti likove i napisati radnju samo je prvi korak u izradi dobre interaktivne priče.
Ta priča se mora prepričati ne samo kroz dijalog već kroz svaki element jedne video igre ili interaktivnog medija – zvuk, dizajn svijeta i način interakcije s pričom. Vještine uklapanja priče u kompleksno interaktivno dijelo ili video igru se zovu vještine game designa (više o ovome možete pročitati u blogu o kreativnim piscima u industriji video igara).

Tijekom tečaja, polaznici će se upoznati s osnovama osmišljavanja igrivosti, to jest – dizajniranja zabavnih elemenata u interaktivnom mediju koji drže pažnju igrača i pomažu u prepričavanju priče.
Svaki polaznik će na kraju tečaja osmisliti vlastitu priču te na temelju iste napraviti game design dokument koji će pokazati kako bi se ta igra mogla napraviti.

Polaznici će savladati i korištenje inklewritera, jednostavnog softvera pomoću kojeg možete pisati dok igrate (write as you play).
Ovaj softver omogućuje vam da priču rasčlanjujete te nudite izbor unutar pripovijedanja, prati koji putevi priče su dovršeni, a koje dijelove priče još trebate napisati. Pomoću njega možete dobro izvježbati stvaranje narativa za vizualne novele poput poznate 80 Days.

Kroz rad u malim grupama, cilj predavača je da svaki polaznik osvijesti svoje vlastite želje i sposobnosti kao pisac. Polaznike se ohrabruje da razvijaju svoja idejna riješenja i razmišljaju o njima u sklopu medija video igara. Gotovo nakon svakog predavanja, polaznicima će se predočiti zadaci s ciljem da bolje usvoje dotad izloženo gradivo. 

Što ćeš naučiti? 

 • Razvoj priče: od ideje do sinopsisa
 • Razvijanje originalnih i vjerodostojnih likova i priča
 • Tempo, motivi i metafore
 • Stuktura priče u mediju video igre
 • Korištenje softvera (inklewriter) za lakše stvaranje interaktivnih priča
 • Odnos mehanika igre sa pričom
 • Razlike u pisanju za različite vrste igara
 • Najčešće pogreške u pisanju za video igre
 • Primjena tečaja za stvaranje vlastitih autorskih radova

Struktura tečaja:

 • Grupna predavanja i praktični rad u Machini [60 sati]
 • Samostalne vježbe kod kuće ili u Machini [80h]

Online predavanja

Ukoliko ne možeš biti fizički prisutan na predavanju ali ipak želiš usvojiti novu vještinu ili poboljšati vještine koje već imaš, možeš nam se priključiti i putem live streama (prijenos u živo iz učionice putem Skypea) koji ti omogućuje praćenje predavanja uživo iz udobnosti vlastitog doma uz mogućnost interakcije s predavačem i ostalim polaznicima. Uz to svako predavanje se i snima pa ga možeš odgledati i naknadno!

Neovisno pohađaš li tečaj u učionici ili online, imaš pravo na individualne konzultacije s predavačem kako bismo bili sigurni da ćeš dobiti kvalitetno znanje i odgovore koji ti nedostaju, bez puno potrebe za googlanjem

Iako ne radimo razliku između praćenja tečaja u učionici ili online, jer je vrijednost u znanju, a ono je jednako za sve, cijena online tečaja je sada 20% niža s obzirom da niste u mogućnosti koristiti našu opremu.

Klik,klik! :D

Završni rad

U kasnijoj fazi tečaja, polaznici kreću sa razvijanjem svojeg završnog rada. Isti se sastoji od sinopsisa originalne priče, njenog scenoslijeda (ako je moguće), opisa glavnih likova te dramaturških i motivacijskih postupaka koje je autor primjenio. Uz to što se rad mora predati u pisanom obliku, na samom završetku tečaja polaznici imaju priliku  pitchati svoje zamisli nekom od predstavnika domaće game industrije. Naši dosadšnji polaznici su bili veoma motivirani i zadovoljni završnim radovima jer su dobili iskustvo kako je to osmisliti i realizirati priču te je prezentirati utjecajnom predstavniku iz industrije.

Nakon tečaja

 • Pomažemo ti u pronalaženju posla
 • Savjetujemo te i usmjeravamo u usnovanju vlastitog studija putem programa inkubacije
 • Nudimo mjesto za usavršavanje svoje vještine kroz program inkubacije gdje imaš priliku steći iskustvo rada na realnim projektima video igara.

Ukoliko želiš još dodatnih informacija, kontaktiraj nas na mail machina@machina.hr i dogovori razgovor u kojem ćemo zajedno porazgovarati što i gdje možeš kasnije sa stečenim znanjem!

Prijavi se!