Audio produkcija

FL Studio i osnove Digital Audio Workstationa


Što sve podrazumijeva audio produkcija?

U industriji video igara postoji nekoliko definiranih smjerova u kojima kao glazbenik možeš naći svoje mjesto i započeti vlastitu glazbenu karijeru, a svaki od tih smjerova zahtjeva svojevrsnu kreativnost i specifično znanje.

Audio producenti - osim što prate razvoj nastajanja, snimanja soundtracka, tehnički segment i budžet, producenti se ponekad bave i kreativnim segmentima poput pisanja, skladanja i miksanja glazbe.

Skladatelji - ono što kao skladatelj za video igre trebaš pokriti jesu ambijent, emocije i situacije u igri što ti omogućuje izražavanje vlastite kreativnosti.

Audio inženjeri - neizostavni su članovi svakog glazbenog tima. Oni montiraju, rukuju i održavaju tehničku opremu (kabeli, mikrofoni, zvučnici, instrumenti, DAW) koja se koristi za snimanje te reprodukciju zvuka i audio snimki.

U nekim većim tvrtkama ovo će biti tim u kojem svatko ima svoju ulogu, dok u manjim studijima jedna osoba često preuzima cijelokupni posao oko sound dizajna i produkcije.

Više o tome što je audio produkcija i na koji način je povezana s industrijom video igara, pročitaj u sljedećem blogu.

Tečaj audio produkcije namijenjen je svima koji žele:

 • Pristup industriji kao dizajner zvuka i producent
 • Razviti vještine komponiranja, sound dizajna i editinga
 • Praktičan rad i savjete prilagođene svakom individualnom polazniku
 • Učiti i razvijati se pod vodstvom profesionalnog audio producenta iz Exordium Gamesa
 • Upoznavanje ljudi iz industrije i stjecanje iskustva
 • Rad u najraširenijem programu u industriji (FL studio)

Što ćeš naučiti? 

 • Tehničko poznavanje programa za obradu zvuka FL Studio
 • Osnove dizajniranja zvuka i zvučnih efekata, pristup i realizacija
 • Osnove kompozicije i audio editinga
 • Metode i tehnike koje se koriste u industriji za realizaciju rješenja
 • Uvid u rad industrije video igara

Kroz rad u malim grupama cilj predavača je da svaki polaznik savlada osnove kompozicije i dizajna zvuka te tehnike obrade u programu FL Studio kao i neka osnovna znanja vezana uz eksport i pripremu zvuka za game engine.

Nakon svakog predavanja polaznicima će se predočiti zadaci s ciljem da bolje usvoje dotad izloženo gradivo.
Na taj se način i praktično suočavaju s problematikama koje idu uz audio produkciju, te uče kako učinkovito prevladati izazove koji idu uz profesiju sound dizajnera.

Online predavanja

Ukoliko ne možeš biti fizički prisutan na predavanju ali ipak želiš usvojiti novu vještinu ili poboljšati vještine koje već imaš, možeš nam se priključiti i putem live streama (prijenos uživo iz učionice putem Skypea) koji ti omogućuje praćenje predavanja uživo iz udobnosti vlastitog doma uz mogućnost interakcije s predavačem i ostalim polaznicima.

Uz to svako predavanje se i snima pa ga možeš odgledati i naknadno!

Neovisno da li tečaj pohađaš u učionici ili online imaš pravo na individualne konzultacije s predavačem kako bi smo bili sigurni da ćeš dobiti kvalitetno znanje i odgovore koji ti nedostaju, bez puno potrebe za Googlanjem.

Iako ne radimo razliku između praćenja tečaja u učionici ili online, jer je vrijednost u znanju a ono je jednako za sve, cijena online tečaja je sada 20% niža s obzirom da niste u mogućnosti koristiti našu opremu.

Završni rad:

U kasnijoj fazi tečaja, polaznici kreću sa razvijanjem svojeg završnog rada. 
Završni rad ovog tečaja je uspješna primjena metoda i tehnika pri realizaciji projektnog zadatka. Tjekom rada na završnom projektu predavač ti je na raspolaganju za konzultacije a Machina ti pruža prostor za rad. Konzultacije možeš odrađivati putem e-maila ili fizički u prostorima Machine.

Nakon tečaja:

 • Pomažemo ti u pronalaženju posla
 • Savjetujemo te i usmjeravamo u usnovanju vlastitog studija putem programa INKUBACIJE
 • Upoznavanje s ljudima iz industrije

Ukoliko želiš još dodatnih informacija, kontaktiraj nas na mail machina@machina.hr i dogovori razgovor u kojem ćemo zajedno porazgovarati što i gdje možeš kasnije sa stečenim znanjem!

Prijavi se!